Geschiedenis

De carnavalsvereniging is ontstaan in café restaurant ‘De Klok’, van Tiny Scholtze op de markt, thans is dit Het Wapen van Wijchen. Hier kwamen op zondagmorgens een stel jonge mannen bij elkaar na de Hoogmis, om te praten, te kaarten en een biertje te drinken. Zij vonden dat Wijchen rijp was voor een echte carnavalsvereniging, dit was in 1959. Er was wel zoiets als een Raad van 6/7 die fungeerde in zaal Vonk, die bestond uit stamgasten van Gradus Vonk die hij dan vroeg met het carnavalsbal als Raad van 11 op te treden. Hiervoor werd je uitgenodigd, want Gradus wilde alleen net volk in de zaal hebben. Er werd ook al dansles gegeven in zaal Vonk door Antoon de Groot, die wilde voor zijn leerlingen een carnavalsbal houden. Hij wilde daar ook graag een Raad van 11 bij hebben, en niet de Raad van Gradus, die vond hij te oud. Toen hij van de plannen hoorde, was hij zeer enthousiast en heeft het kleine vuurtje flink aangeblazen.

De Raad van 11 zou op zijn carnavalsbal kunnen verschijnen. Zo werden ‘De Blauwkoppen’ op 15 januari 1960 opgericht. Ze werden direct gesteund door Tiny Scholtze, de uitbater van café restaurant “De Klok”, die uit het Brabantse Goirle kwam en meer van carnaval wist.
Om spectaculair te beginnen, werd besloten om met de trein aan te komen en met de harmonie D.O.V. voorop Wijchen wakker te schudden voor het carnaval. En zo is het begonnen.

De naam Blauwkoppen werd gekozen, als verwijzing naar de vroegere asperge teelt, waar de asperges die te lang boven de grond stonden blauw werden en als 2e soort van de hand werden gedaan, maar net zo lekker waren dan de witte.blauwebloazers Een carnavalsvereniging zonder muziek kon niet. en in 1962 werd het Boerenkapel ingelijfd als ‘De Blauwe Blaozers’. De groei was er nog niet uit, want in 1967 wordt de dansgarde ‘De Blauwköpkes’ opgericht, deze stond onder leiding van Erica Burgers en bestond uit leerlingen van de balletschool, onderdeel van de Muziekschool.

De carnavalsvereniging zorgt niet alleen voor dolle dagen met de carnaval, maar verzorgt bijv. ook diverse zittingavonden op de Elsthof en St. Jozef en middagen voor ouderen, kinderen en gehandicapten. Ook organiseerde ‘De Blauwkoppen’ samen met de ‘Blauwe Blaozers’ meer dan twintig keer het Drie Provinciën Blaaskapellen festival.
Switchte men vroeger van ‘De Klok’ naar ‘Zaal Vonk’, nu is de vaste stek ‘Zaal Sterrebos’, ‘de Tempel der Blauwkoppen’, waar Geert en Corry Sanders onze gastheer en gast vrouw zijn.

FacebookTwitterGoogle+Delen